Ze hadden hem twee weken geleden nog gewaarschuwd: ‘Je moeder zal binnenkort in het zwart gekleed gaan omdat jij je mond niet houdt’. Enkele dagen later viel de Iraanse cyberpolitie de woning van Sattari Beheshti (35) binnen en nam de blogger mee. De politie vond dat hij de nationale veiligheid in het gedrang bracht. Op 6 november kreeg de familie een telefoontje van de gevangenis: zijn lichaam moest worden opgehaald. Hij was, volgens de gevangenisautoriteiten, overleden omdat hij gezondheidsproblemen had.
Dat zijn gestel niet opgewassen was tegen de brute behandeling die hij in de cel heeft gekregen, lijkt overduidelijk. Politieke gevangenen in sectie 350 van de Evin gevangenis hebben hem daar één nacht gezien. ‘Zijn lichaam is bezweken onder de martelingen, er was geen enkel gezond plekje meer op zijn lijf,’ schrijven ze in een brief die bij de oppositiewebsite Kaleme is terechtgekomen. Ook een andere oppositiewebsite, Sahamnews, vermeldt dat Beheshti gestorven is als gevolg van de martelingen tijdens de ondervragingen.
De officiële Iraanse media repten met geen woord over de zaak en ook de rechterlijke macht vond het niet nodig om de oorzaken van de dood van Beheshti te verduidelijken. Daarom eiste de invloedrijke parlementaire commissie ‘Nationale Veiligheid en Buitenlands Beleid’ zondag dat de dood van de blogger wordt onderzocht. Volgens Faraz Sanei, de onderzoeker die bij de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) Iran op de voet volgt, vreesden de commissieleden dat het imago van hun land werd besmeurd door de speculaties die op Iraanse oppositiewebsites en in internationale media de ronde deden. Ondertussen is, volgens Sanei, ook een onderzoek door de rechterlijke macht bevolen.
HRW heeft sinds 2009 al minstens vijftien politieke gevangenen geteld die achter de tralies zijn gestorven door verwaarlozing of door de verwondingen die martelingen achterlaten. Maar geen enkele van die overlijdens is door de overheid onderzocht. ‘Het is goed dat een onderzoek wordt ingesteld , maar Iran heeft nog nooit hoge verantwoordelijken veroordeeld voor de brute ondervragingsmethoden in de gevangenissen’, zegt Sanei.
Een maand geleden veroordeelde Ahmed Shaheed, de speciale rapporteur voor de mensenrechten bij de Verenigde Naties, Iran voor het groot aantal mensenrechtenschendingen. Iran legt die beschuldigingen naast zich neer.