Totaal aantal pageviews

zondag 28 oktober 2012

Beste lezers cursisten

Ik lees in jullie blogposten dat meer loont niet motiveert.

Wel klopt dit nu?


Hoger loon motiveert niet

Vraag  je aan honderd mensen wat ze echt belangrijk vinden aan een job,dan  zullen er 99 al snel toegeven dat een goed loon belangrijk voor hen is. En daar is ook niets mis mee. Maar áls ze eenmaal aan het werk zijn, zorgt meer geld niet voor extra motivatie, raar maar waar.
Mensen zijn rare beestjes, zo blijkt nog maar eens uit wetenschappelijk onderzoek van vooraanstaande universiteiten zoals het Massachusetts Institute of Technology (MIT) . De meest gebruikte manier om werknemers aan te zetten tot betere prestaties – bonussen en loonsverhogingen – hebben weinig of geen blijvend effect.
Die basisregel blijkt alléén op te gaan voor jobs waarbij je niet hoeft na te denken. Zodra er een minimum aan denkwerk bij komt kijken, gaan mensen vreemd genoeg minder goed presteren naarmate de wortel voor hun neus groter is.

Waarmee kan je werknemers wél motiveren?

Maar hoe kan je mensen dan wel motiveren? Dat kan je samenvatten in drie doodsimpele basisregels:
1. Geef werknemers meer autonomie. Als je mensen meer vrijheid geeft om te bepalen wat ze doen en hoe ze het doen, pluk je daar als bedrijf of organisatie heel snel de vruchten van. De productiviteit stijgt, het werkverzuim daalt en werknemers tonen zich creatiever dan ooit.
2. Laat ze groeien! Mensen zijn niet gemaakt om dag in dag uit hetzelfde werk te doen. Geef hen de kans om nieuwe dingen te leren en uit te blinken in zaken die hen echt interesseren. Zo vind je gemotiveerde krachten in een schrale arbeidsmarkt.
3. Zorg voor zinvol werk. Samen aan een project werken waar je echt in gelooft is zoveel leuker dan je broek verslijten omdat je nu eenmaal een inkomen nodig hebt. Eén keer per jaar een survivalweekend organiseren is leuk, maar het effect van dat soort ingrepen is zeer tijdelijk. Natuurlijk leent niet elk job zich even goed tot een inspirerend verhaal, maar veel bedrijven beseffen stilaan dat het loont om maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen.         
Manu Sinjan

http://www.streekpersoneel.be/regio/jobs/carriere/loon/hoger-loon-motiveert-niet/article-4000040565139.htm

zaterdag 27 oktober 2012

 vaste benoeming - quota in volwassenenonderwijs?


Geen taboes hebben, zet de poort natuurlijk niet open om met zomaar alles akkoord te gaan. Moeten wij vrezen dat ook de vaste benoeming onder vuur zal komen te liggen?
Vanaf het begin van het overleg met de sociale partners heb ik uitdrukkelijk gesteld dat ik de vaste benoeming als principe niet in vraag zou stellen! We moeten wel kunnen spreken over de modaliteiten van de vaste benoeming, ook in het kader van een flexibelere inzetbaarheid in de scholengemeenschap bvb. Misschien moeten we in sommige sectoren ook een maximum benoemingspercentage invoeren. Ik denk dan aan het volwassenenonderwijs, waar de nood aan het snel inspelen op leerbehoeften van de cursisten die snel veranderen, zeer groot is. Een andere mogelijkheid is in die gevallen verplichte herscholing te voorzien. We moeten ons bvb. ook durven afvragen of vastbenoemde personeelsleden die een verlofstelsel nemen, onbeperkt in tijd hun “stoel” kunnen behouden. Enfin, dit zijn maar enkele voorbeelden van wat ik bedoel met “modaliteiten”, maar nogmaals de vaste benoeming als dusdanig wil ik niet afschaffen, hoewel sommige parlementairen dat graag anders zouden zien. (interview minister smet)

Beste lezers -cursisten

Chocolade volstaat niet als zelfzorg.

Zelfzorg: meer dan een reep chocolade

Je mag als leraar niet zeggen dat je het moeilijk hebt. Taboe. Veertig procent van alle ziektedagen heeft nochtans een psychosociale oorzaak. We zorgen goed voor onze leerlingen, maar dragen we even goed zorg voor onszelf? “Aardige en betrokken mensen met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel zijn het meest kwetsbaar voor stress en burn-out”, zeggen specialisten Bieke Vandeweyer en Erik Vanherck. Ze torpederen vier misvattingen over zelfzorg.

1. Zelfzorg? “Ik heb dat niet nodig”

Erik Vanherck: “Als een ‘stielman’ zijn gereedschap niet onderhoudt, levert hij na verloop van tijd niet het precieze werk dat je van hem verwacht. Hetzelfde geldt voor leraren, directeurs en clb-medewerkers. Hun instrumenten: betrokken zijn, nauwgezet werken, zorg en idealisme.
Het persoonlijkheidsprofiel van mensen die kiezen voor het onderwijs is heel anders dan dat van mensen die kiezen voor de commerciële sector. Vaak cijferen ze zichzelf weg. Ze willen er zijn voor anderen, zijn perfectionistisch, gevoelig, heel emotioneel betrokken bij hun werk, nauwgezet. Door deze sterke punten maken ze als leraar het verschil. Maar tegelijkertijd zijn het valkuilen. Als je ermee overdrijft, raak je uit balans en word je een probleem voor jezelf, je collega’s en leerlingen. Onderwijsmensen vormen dus een erg kwetsbare beroepsgroep. Vanuit een sterk idealisme denken ze dat grenzen niet kunnen en mogen, dat ze zichzelf niet moeten beschermen, dat ze er eindeloos moeten zijn voor de anderen.
Bovendien heerst er in het onderwijs nog een taboe over zelfzorg. Je mag blijkbaar niet zeggen dat je het moeilijk hebt. Dat is niet ‘professioneel’. Maar dat klopt niet: als je het gevoel hebt dat je uit balans geraakt, zegt dat niets over je professionele kwaliteiten.”
“Perfectionisme is een valkuil”

2. Zelfzorg? “Ik heb daar geen tijd voor”

Bieke Vandeweyer: “Zelfzorg is leren genieten van je job binnen duidelijke grenzen. Het is beseffen wat je kwaliteiten zijn en tegelijk op zoek gaan naar je persoonlijke grenzen. Het is nadenken over wat je in je job naar beneden haalt (papierberg, de energie die het werk vergt) en dan zoeken naar activiteiten die nieuwe energie geven: shoppen, naar het voetbal, fietsen, koken, poetsen, een boek lezen, biljarten. Zelfzorg betekent dus niet dat je ‘foert’ zegt en alles in de hoek keilt. Maar je zegt wel ‘nee’ in bepaalde situaties, en dat is iets anders.
Meestal weten we wel wat anderen van ons verwachten. Maar weten we ook wat we zelf nodig hebben? Vaak staan we pas stil als we echt ernstige gezondheidsproblemen hebben, als onze relatie misloopt, er ruzies, problemen en verwijten komen.”
“Zeg niet foert maar nee”

3. Zelfzorg? “Daar moet je op onze school niet mee afkomen”

Erik Vanherck: “Directeurs zijn sleutelfiguren als het over zelfzorg gaat. Zij moeten overtuigd geraken van het voordeel voor hun organisatie. Sommige directeurs vrezen voor een collectief ‘klaag- en zaagmoment’. Dat is niet terecht. Je gaat ook op zoek naar wat goed loopt, wat de straffe kanten zijn van de school en hoe je die fundamenten kunt beschermen en verhogen.
Misschien werkt de directeur zelf 200 procent voor de school en denken leraren dat het geen goed idee is om zichzelf te beschermen. Of misschien is er niet genoeg ‘veiligheid’ tussen de collega’s om over zichzelf te praten, is er geen sfeer die een open dialoog toelaat (‘Daar heb je die zaag weer’). Of is het taboe nog te groot (‘Ik zal maar zwijgen, anders denken ze nog dat ik mijn job niet aankan’).
Uiteindelijk zou je zover moeten komen dat collega’s elkaar helpen met zelfzorg: ze stellen geïnteresseerde vragen, helpen patronen ontdekken, waarderen de andere, geven elkaar complimenten of eerlijke kritiek. Directeurs vragen in een functionerings- of evaluatiegesprek hoe hun personeelsleden aan zelfzorg doen. De school denkt na over andere afspraken met de ouders, over werkherverdeling (krijgen de nieuwkomers altijd de moeilijkste klassen?), over een andere manier van problemen aanpakken.
Elke vrijdag een happy hour organiseren, is onvoldoende. Dat kan wel als het een uitloper is van een proces waarbij je nadenkt over waar je als school naartoe wilt. Maar als dat niet zo is, wordt het geforceerd.”
“Een happy hour volstaat niet”

4. Zelfzorg? “Ik kan dat niet”

Bieke Vandeweyer: “Zelfzorg heeft in de eerste plaats met ‘durven’ te maken, niet met ‘kunnen’. Sommige mensen staan moeilijker stil bij zichzelf uit angst voor wat ze zullen tegenkomen. Ook leidinggevenden zijn bang dat zelfzorg de doos van Pandora opent in hun organisatie. Wij merken dat het vaak niet om wereldschokkende gebeurtenissen en vaststellingen gaat. Grijp niet naar een reep chocolade of een whisky als je je slecht voelt. Dat is louter compenseren. Je zoekt verdoving. Zelfzorg is een actief en selectief keuzeproces waarbij we doen wat wezenlijk goed is voor ons.
Onlangs vroeg iemand ons: ‘Ah, jullie hebben dus geen stress meer?’ Dat klopt natuurlijk niet. Zelfzorg betekent dat je precies weet wat die stress veroorzaakt, dat je ernaar handelt en anticipeert. Of we dat kunnen leren? In de opleidingen die jonge mensen voorbereiden op een hulpverlenersrol (sociaal werkers, psychologen) is er intussen aandacht voor zelfzorg. In de lerarenopleiding begint ook wel wat te bewegen. Mindfulness, yoga, massage… Voor jezelf zorgen boomt duidelijk in onze maatschappij. Het is een signaal dat deze maatschappij dat echt wel nodig heeft.”
“Je moet vooral durven”
Clb-medewerkers Bieke Vandeweyer en Erik Vanherck geven vorming over zelfzorg.




De meest hardnekkige perceptie over onderwijs:

Leraars weten niet wat hard werken is. Een voltijdse betrekking bestaat uit amper 20 uur les geven."

Ruth Deloof, leerkracht Engels: "Tja, dat is nog zo'n vooroordeel. Een écht vooroordeel. Want voor elk uur dat je les geeft, ben je ook vooraf bezig. De werkdruk is de jongste jaren administratief ook enorm toegenomen. Alles is meer op maat van de leerling. Ik ben daar 100 procent voorstander van, maar het betekent dat leerlingen extra opdrachten verwachten, veel meer remediëring krijgen, je moet een digitaal scoreboek bijhouden, je krijgt mails van leerlingen en ouders die je moet beantwoorden, ... . Je moet ook blijven veranderen, meegaan met de nieuwe technologieën. En nadenken over hoe je leerstof aanbrengt. Daar ben je voortdurend mee bezig. En als het onderwijs gelijk is aan veel vakantie en weinig of geen hard werk: waarom stappen zoveel jonge mensen dan na twee à drie jaar uit het onderwijs? Omdat ze de werkdruk totaal verkeerd inschatten.
Het allereerste jaar dat ik les gaf, was ik zeven dagen op zeven bezig. Ik zie dat ook bij de nieuwe leerkrachten die er bij komen: die zijn makkelijk tot middernacht bezig om alles rond te krijgen. Het voordeel is wel dat je de uren dat je geen les geeft, zelf kan kiezen."

Eyal Benisty, business consultant: "Dit herken ik. Ik herinner me dat ik in het middelbaar effectief leerkrachten om 15 uur of zelfs nog vroeger zag naar huis vertrekken. Ze geven niet alleen les natuurlijk, dat is waar, maar toch. Ik geef ook opleidingen aan klanten en als ik thuis kom, maak ik ook nog voorbereidingen. Precies hetzelfde als bij een leerkracht, dus. Het verschil is dat ik dan al een volledige dag gewerkt heb en dat leerkrachten veel vroeger thuis zijn én ook minder uren aan de slag geweest zijn. Aan de andere kant hebben ze ook variabele uurroosters, wat het niet altijd makkelijk maakt. Ze zitten soms vastgekluisterd aan een vervelend uurrooster: dat is een praktisch ongemak. Of ze wel weten wat hard werken is? Ik denk het wel, al valt het nog altijd goed mee in vergelijking met heel veel jobs in de privésector. Als je louter kijkt naar het aantal uren dat mijn collega's en ik werken, dan zit dat toch een stuk boven hetgeen mensen in het onderwijs presteren."

donderdag 25 oktober 2012

Beste cursisten
We hebben al heel wat gereflecteerd over loon naar werk:
Maar hoe zit het nu in China?

Bonus voor leraars
In het auditorium maken zes leraren gebruik van de beamer om hun nascholingsprogramma te bespreken. Startende leraren moeten tijdens hun eerste vijf jaren telkens minstens één maand training volgen, een dag per week. Nadien wordt het wat minder maar elke leraar moet wel minstens 35 nascholingspunten per jaar verzamelen. Sommige vormingspakketten leveren een half punt op, andere twee punten. De punten tellen mee voor je bonus op het salaris en voor promotiekansen. Die bonus kan zo’n 200 euro bedragen, bijna een maandloon. Ook het oordeel van de ouders speelt een rol. Het oudercomité geeft elk jaar advies over de prestaties en de inzet van de leerkrachten.

Beste lezers - cursisten

Burn-out bestaat echt


 

man aan bureau vol stapels dossiers die zich verveelt
Te veel belasting op je werk kan voor een burn-out zorgen. Nederlandse wetenschappers zijn er in geslaagd burn-out aan te tonen in de hersenen. Maar te weinig om handen hebben, kan leiden tot een bore-out, volgens een Duitse psychotherapeut.

Burn-out
Wetenschappers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit Nijmegen registreerden met behulp van EEG de hersenactiviteit van dertien burn-outpatiënten. Zij vergeleken die met gegevens van even veel gezonde vrijwilligers. Het gaat dus om een kleine groep, maar volgens de onderzoekers voldoende betrouwbaar voor een eerste studie.
Tot nog toe was een burn-out niet vast te stellen aan de hand van objectieve gegevens. De Nijmeegse onderzoekers vonden een combinatie van EEG-veranderingen die uniek zijn voor burn-out. Daarmee hebben ze een objectieve maatstaf gevonden voor de diagnose burn-out.
Burn-out wordt niet in alle landen erkend. Diagnose is moeilijk, onder andere omdat sommige kenmerken lijken op die van depressie en chronische vermoeidheid (CVS).
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences, het wetenschappelijke tijdschrift van de American Neuropsychiatric Association.
Bore-out
Te veel belasting op je werk kan voor een burn-out zorgen. Maar te weinig, kan leiden tot een bore-out. De term is afgeleid van het begirp boredom of verveling. Volgens de Duitse psychotherapeut Wolfgang Merkle komt bore-out veel voor, maar wordt het niet herkend.
Merkle leidt de psychosomatische kliniek van het Hospital zum heiligen Geist in Frankfurt. Zo’n 10% van de daar opgenomen patiënten is volgens hem het slachtoffer van bore-out.
In een gesprek met het persagentschap DPA zegt hij dat goed geschoolde, bekwame werknemers alsmaar meer taken in bedrijven krijgen. Maar onder aan de ladder staan medewerkers die minder of niks meer relevants om handen hebben. Bijvoorbeeld door verregaande digitalisering of automatisering. En dan slaat de bore-out toe. Dit syndroom kan stress, maar ook psychische en fysieke klachten veroorzaken. Die klachten worden nog eens versterkt wanneer de betrokken medewerkers er zich van bewust zijn dat hun job vroeg of laat aan een zijden draadje zal hangen. Merkle meent dat er therapeutische oplossingen voor bore-out bestaan. Maar hij geeft de voorkeur aan een zinvolle invulling van taken en aan opleidingen op de werkvloer.
Bron: gezondheidsnet.rnews.be
Jonge lesgevers zijn meer ziek: 1 dag

Momenteel bekijken jullie het de regeling tijdelijke werkonderbreking.
Alvast nog even dit artikeltje Klasse weliswaar van 2009 - maar zich toespitst op ziekte bij startende leraren. Dit artikel is bedoeld als een hart onder de riem
http://www.klasse.be/leraren/21961/waarom-ben-ik-zo-vaak-ziek/

maandag 22 oktober 2012

Beste lezers-cursisten

Jullie hebben een blogpost geschreven over ziekteverzuim in onderwijs (zie agodi-rapport).
Maar  hoe staat het in de privésector met ziekteverzuim?
Wel we zien dezelfde tendensen: ziekteverzuim stijgt bij ouder worden.
Maar ziekteverzuim in onderwijs ligt hoger.
http://www.sdworxblog.be/hr-issues/loopbaan-hr-issues/bijzonder-sterke-stijging-langdurend-ziekteverzuim-47-sinds-2008/

vrijdag 12 oktober 2012

Zo ziet Nederland werken aan kwaliteit van leraren.
Heel interessant.
Als het waait in Nederland, is er een briesje in Vlaanderen?
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werken-in-het-onderwijs/kwaliteit-leraren

donderdag 11 oktober 2012

Beste lezers de verkiezingen staan voor de deur - dus nog even dit stemadvies


Politieke propaganda op school

Leraren en directeurs die kandidaat zijn bij de komende verkiezingen mogen geen propaganda voeren op school. Dat lijkt evident. Maar soms is de grens erg dun. In Geel gebruikte een directeur van een lagere school zijn eigen campagnefilmpje in een les over verkiezingen.
De directeur benadrukt dat hij het filmpje liet zien in een les over verkiezingen waarin ook standpunten van andere partijen aan bod kwamen. Het filmpje is ondertussen verwijderd van YouTube. Bekijk de reportage uit ‘Het journaal’ over het incident hier.
Politieke propaganda en activiteiten op school tijdens de schooluren zijn sowieso verboden. Het onderwijs moet neutraal zijn. De directie mag leerlingen, ouders en personeel dus niet via de school benaderen met informatie of gadgets die je als propaganda voor of tegen een politieke partij kan beschouwen.
Je kan als leraar in het kader van de vakoverschrijdende eindtermen uiteraard wel een politiek debat voor leerlingen organiseren als alle politieke strekkingen en partijen aan bod komen. Sinds 1 september 2011 mogen politieke activiteiten in de school door politieke partijen of politieke mandatarissen van politieke partijen wel buiten de periodes waarin er schoolactiviteiten zijn en buiten de periode van 90 dagen voor een verkiezing.

Geen stemadvies

Denk ook goed na wat je antwoordt als je leerlingen vragen voor wie je stemt. “Als je vooral de rol van moderator opneemt, kan je antwoorden dat je niet wil vertellen voor wie jij stemt”, zegt Kris Van den Brempt van ‘De Kracht van je Stem’. “Vertel je leerlingen dat je hen niet wil beïnvloeden en ze best op basis van de partijprogramma’s een eigen mening kunnen vormen.”
“Maar je kan ook beslissen om je stemintenties wel mee te delen. Leg dan uit dat jouw mening er slechts één is naast andere en dat democratie precies betekent dat mensen met verschillende meningen respectvol in discussie gaan. Zorg er in elk geval voor dat je antwoord niet begrepen kan worden als propaganda of stemadvies, want dat kan echt niet.

dinsdag 9 oktober 2012

Beste lezers

Ik merk dat heel wat cursisten vragen hebben bij "persoonlijk leernetwerk" - hier alvast wat uitleg.
Hopelijk kan dit jullie overtuigen:

'n Webbased Persoonlijk Leernetwerk

vrijdag 5 oktober 2012

Beste lezers
http://www.guardian.co.uk/teacher-network

Vandaag is het de dag van de leraar.
Ook guardian teacher besteedt hier aandacht aan?
Lesgevers beantwoorden de vraag wat zo leuk is aan leraar
Ga alvast een kijkje nemen