Beste lezers - cursisten
Burn-out bestaat echt

Te veel belasting op je werk kan voor een burn-out zorgen. Nederlandse wetenschappers zijn er in geslaagd burn-out aan te tonen in de hersenen. Maar te weinig om handen hebben, kan leiden tot een bore-out, volgens een Duitse psychotherapeut.
Burn-out
Wetenschappers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit Nijmegen registreerden met behulp van EEG de hersenactiviteit van dertien burn-outpatiënten. Zij vergeleken die met gegevens van even veel gezonde vrijwilligers. Het gaat dus om een kleine groep, maar volgens de onderzoekers voldoende betrouwbaar voor een eerste studie.
Tot nog toe was een burn-out niet vast te stellen aan de hand van objectieve gegevens. De Nijmeegse onderzoekers vonden een combinatie van EEG-veranderingen die uniek zijn voor burn-out. Daarmee hebben ze een objectieve maatstaf gevonden voor de diagnose burn-out.
Burn-out wordt niet in alle landen erkend. Diagnose is moeilijk, onder andere omdat sommige kenmerken lijken op die van depressie en chronische vermoeidheid (CVS).
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences, het wetenschappelijke tijdschrift van de American Neuropsychiatric Association.
Bore-out
Te veel belasting op je werk kan voor een burn-out zorgen. Maar te weinig, kan leiden tot een bore-out. De term is afgeleid van het begirp boredom of verveling. Volgens de Duitse psychotherapeut Wolfgang Merkle komt bore-out veel voor, maar wordt het niet herkend.
Merkle leidt de psychosomatische kliniek van het Hospital zum heiligen Geist in Frankfurt. Zo’n 10% van de daar opgenomen patiënten is volgens hem het slachtoffer van bore-out.
In een gesprek met het persagentschap DPA zegt hij dat goed geschoolde, bekwame werknemers alsmaar meer taken in bedrijven krijgen. Maar onder aan de ladder staan medewerkers die minder of niks meer relevants om handen hebben. Bijvoorbeeld door verregaande digitalisering of automatisering. En dan slaat de bore-out toe. Dit syndroom kan stress, maar ook psychische en fysieke klachten veroorzaken. Die klachten worden nog eens versterkt wanneer de betrokken medewerkers er zich van bewust zijn dat hun job vroeg of laat aan een zijden draadje zal hangen. Merkle meent dat er therapeutische oplossingen voor bore-out bestaan. Maar hij geeft de voorkeur aan een zinvolle invulling van taken en aan opleidingen op de werkvloer.
Bron: gezondheidsnet.rnews.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten